Zajímavosti

Černý rybíz

Rybíz černý je ovocný keř, který rodí malé jedlé bobule s významně vysokým obsahem vitaminu C. Pěstované odrůdy rybízu jsou diploidní a samosprašné.

Rybíz je sklízen v druhé části června do druhé poloviny července. Sklizeň začíná jakmile svazky začínají vykazovat jednotnou barvu (černou). Provádí se pouze jeden sběr, keře jsou zcela sklizeny. Na sklizeň od dozrání je obvykle od 7 do 10 dnů, protože plodenství rybízu visí na keři poměrně pevně několik dní poté, co jsou bobule dobře vybarvené.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vitamíny B6 a B12, vysoký obsah vitaminu C, vitamín D, vitamín E vitamín P, antioxidant

Účinky černého rybízu:

  • Proti artritidě
  • Proti nachlazení a černému kašli
  • Proti průjmů, kurdějím
  • Posiluje žaludek
  • Odolnost proti nachlazení
  • Zvyšuje pružnost cév

 

Zajímavosti:

  • Pití šťávy z černého rybízu působí jako prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům.
Malina

Malina je plodem (botanicky přesně plodenstvím) rostliny ostružiníku maliníku. Ovoce je složeno z drobných kuliček, peckovic sytě růžové barvy, tvořících známé plody.

Maliny jsou oblíbeným lesním ovocem a jejich použití je velmi široké – malinový sirup, do jogurtů, zmrzliny, může se použít jako přírodní barvivo, dále se setkáme s malinovou příchutí například v pudinku.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: betakaroten (provitamín A), vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, minerální látky (hořčík, sodík a železo), antioxidant

Účinky maliny:

  • Působí při hořečnatých a zánětlivých onemocnění (zánět průdušek a revma)
  • Zlepšuje zdravotní stav kuřáků a alkoholiků
  • Malinová šťáva se doporučuje jako podpůrný prostředek při nemoci je vhodná hlavně pro děti.
  • Maliny jsou zdrojem biotinu, vitamínu, který je potřebný pro zdravou kůži, vlasy a nehty.

 

Zajímavosti:

  • Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.
  • Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
  • Některé studiu poukazují na to, že má granátové jablko 3x více antioxidantů, než má zelený čaj.
Goji "Kustovnice"

Godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnicekustovnice cizí a blízce příbuzné kustovnice čínské. Kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité a pocházející z Asie. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo i na trhu v Evropě a Severní Americe a od té doby jeho obliba stoupá. V České republice jsou sušené plody běžnou součástí sortimentu obchodů se zdravou výživou a potravními doplňky. V některých jiných zemích jsou nabízeny též džusy s obsahem šťávy z godži.

Medicínské studie potvrdily řadu léčivých účinků plodů kustovnice, pro které jsou v asijské medicíně využívány již po celá tisíciletí. Zároveň se kolem tohoto produktu točí celá řada mýtů a omylů, a to jak v identitě rostlin, oblasti a způsobu jejich pěstování a sběru, tak i co se týče proklamovaných účinků a obsahových látek. Prodávané plody také často obsahují stopy různých pesticidů.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vitamíny B1 a B2, vysoký obsah vitaminu C, vitamín E, bohaté na minerální látky (železo, zinek, mangan, měď a chrom), antioxidant

Účinky goji:

  • Stimulace imunitního systému
  • Ochranné působení na oční rohovku
  • Ochranné působení před oxidačním poškozením při onemocněních glaukom, retinální ischemie a cukrovky
  • Protirakovinné působení

 

Zajímavosti:

  • V letech 2008 až 2009 bylo v USA provedeno celkem 5 randomizovaných lékařských studií, které prokázaly celkové zlepšení subjektivního stavu pacientů při podávání džusu s godži oproti kontrolní skupině, která dostávala placebo. Pacientům byl podáván džus s obsahem godži odpovídajícím 150 g čerstvých plodů po dobu 14 nebo 30 dnů. Účinek se týkal subjektivního pocitu pohody, zlepšení neurologického a psychického stavu a funkcí oběhové, svalové a trávicí soustavy, a to zcela bez vedlejších účinků.
  • Nejde se s ní předávkovat či otrávit
Brusinka

 

Brusnice brusinka plodem této rostliny je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Jako další brusnice roste v kyselých, na minerály chudých půdách, konkrétně na svazích kopců a hor jehličnatých lesů, na vřesovištích i rašeliništích v mírném pásu severní polokoule.

Brusnice brusinka je plazivý keřík dorůstající do výšky 15–25 cm. Nadzemní stonek i rozvětvený oddenek má zdřevnatělý. Na zelených ojíněných větvičkách rostou 10–25 mm vejčité listy. Svrchní strana listu je zbarvena tmavozeleně leskne se, spodní strana je šedomodrá až šedozelená a matová. Listy mají postavení na stonku střídavé a vyskytují se celoročně.

Květy v květenství hroznu rostou na krátkých stopkách. Barva květu je bílá přes narůžovělou do růžové. Koruna okvětí je zvoncovitá se čtyřmi korunními lístky, kalich okvětí je pouze blanitý s pěti květními lístky, trojúhelníkovou čnělkou a 8–10 tyčinkami. Kvete od května do července.

Plody – brusinky, jsou červené (dozrávají z bílých až průhledných) bobule o průměru 5 až 8 mm. Jsou jedlé, kyselé nahořklé, dozrávají v srpnu až říjnu.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vitaminy skupiny B, vitamin C,

Účinky brusinky:

  • příznivě působí při chorobách močového měchýře, ledvin a prostaty
  • používá se jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky a revmatizmu

 

Zajímavosti:

  • Používá se ve farmaceutickém průmyslu - přidává se do doplňků stravy určeným na léčbu problémy s močovým ústrojím.
Borůvka

Borůvka je plod brusnice borůvky a brusnice chocholičnaté. Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání je možno v nich nalézt mnoho drobných semen.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, mikro a makro prvky (hořčíkdraslíkmanganželezoměďzinekchrom), antioxidanty

Účinky borůvky:

  • posilují imunitu
  • chrání před stařeckou demencí,
  • pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocnění,
  • zlepšuje noční vidění a léči šeroslepost
  • snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi
  • zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětůmočových cest
  • podporují úsilí obézníchsnižování tělesné hmotnost;

Zajímavosti:

  • Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci.
  • Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků.
  • Vědci z King's College v Londýně zjistili, že denní konzumace borůvek pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o dvacet procent.
Rakytník

Rakytník zahrnuje celkem 6 nebo 7 druhů keřů a stromů. Je rozšířen v Evropě a Asii. V České republice je pěstován rakytník řešetlákový, poskytující jedlé plody kyselé chuti.

Rakytníky jsou opadavé, dvoudomé, trnité keře nebo stromyListy jsou celistvé a celokrajné, vstřícné, střídavé nebo přeslenité, řapíkaté až téměř přisedlé. Květy jsou jednopohlavné, bezkorunné, uspořádané v květenstvích vyrůstajících na bázi postranních větévek. Rozkvétají před olistěním. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznechPlodem je kulovitá až válcovitá peckovice, u některých druhů podélně žebrovaná. Semena jsou uzavřená v kožovitém endokarpu, který od nich může být obtížně oddělitelný.[1]

 

Vitamínové zastoupení: vitaminy skupiny B – B1, B2, B6, B3, B9, B12, vitamin C, vitamín D, vitamín E, vitamín K

Účinky rakytníku:

  • posiluje imunitní systém,
  • zvyšuje odolnost proti stresu
  • působí proti bakteriím a virům

 

Zajímavosti:

  • rakytníkem se nelze předávkovat
  • 10x více vitamínů C než pomeranč ( 1 bobulka rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C)
Granátové jablko

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod marhaníku granátového (Punica granatum).

Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí. Granátové jablko je až 12 cm velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. 

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vitamín A, vitamíny B1, B2 a B3, vitamín C, obsahuje cca 77% vody, minerální látky (vápník, hořčík, železo a velké množství sodíků, draslík, a cukrů, organické kyseliny (zej. Kyselinu citrónovou), antioxidant

 

Účinky granátového jablka:

  • Protizánětlivé účinky – pozitivní vliv v prevenci proti: nemoci srdce, cukrovce, obezitě a Alzheimerově chorobě
  • Posiluje imunitní systém
  • Snižuje krevní tlak
  • Pomáhá udržovat v dobé kondici kardiovaskulární systém
  • Zlepšuje trávení
  • Prevenci proti rakovině prostaty u mužů a rakovině prsu u žen

 

Zajímavosti:

  • Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.
  • Celkový počet semenv jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
  • Některé studiu poukazují na to, že má granátové jablko 3x více antioxidantů, než má zelený čaj.
Černý bez

Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství.

Keř nebo malý strom dorůstající do výšky 3 – 7 m, při ideálních podmínkách až 10 metrů.  Kvete postupně v průběhu zhruba 3 týdnů od května do července v závislosti na místních klimatických podmínkách. V době květu se šíří kolem bezu omamná vůně a i po odkvětu má tato rostlina zvláštní aroma. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna.

Zastoupení vitamínů a dalších složek: glykosidy, antokyan, Karoteny, vitamin C, B, cholin, organické kyseliny a cukr

  

Účinky černého bezu:

  • Působí při léčení migrén a nervových chorob (zejm. při zánětu trojklaného nervu)
  • obsahuje fytoncidnílátky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.

 

Zajímavosti:

  • Přísloví praví: „Před heřmánkem mekni a před bezem klekni“ nebo „Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou“
Arónie

Arónie neboli temnoplodec, také zvaná černý jeřáb. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům

Arónie je strom nebo keř. Stromy rychle stárnou. Listy jsou střídavé, jednoduché, celokrajné s vroubkovanými okraji. Na podzim listy září červenými a oranžovými odstíny. Květy jsou malé, s 5 okvětními a 5 kališními lístky, složené v chocholičnatém květenství. Plodem je malá malvice se svíravou tříslovitou příchutí, Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Plody jsou pojídány ptáky, s jejichž trusem jsou roznášeny na velké vzdálenosti.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vysoký obsah vitamin C, antioxidantů a tříslovin

 

Účinky arónie:

  • posiluje imunitní systém
  • pozitivně harmonizuje činnost štítné žlázy
  • příznivě ovlivňuje pevnost, pružnost a průtok cévního systému
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • snižují hladinu krevního tlaku v krvi

 

Zajímavosti:

  • V roce 2003 vědci z Univerzity of Maryland získali náznaky, že látky izolované z aronie by mohly mít velký efekt v boji s rakovinou tlustého střeva. Příznivé ochranné účinky při vážných střevních potížích, včetně akutních lézí, potvrdily i japonské studie provedené na laboratorních zvířatech.
  • Zdravotní význam má i arónie zavařovaná, ale přínosnější jsou plody čerstvé.
  • Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.
9 položek celkem