Borůvka

Borůvka je plod brusnice borůvky a brusnice chocholičnaté. Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později. Při podrobnějším zkoumání je možno v nich nalézt mnoho drobných semen.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, mikro a makro prvky (hořčíkdraslíkmanganželezoměďzinekchrom), antioxidanty

Účinky borůvky:

  • posilují imunitu
  • chrání před stařeckou demencí,
  • pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocnění,
  • zlepšuje noční vidění a léči šeroslepost
  • snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi
  • zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětůmočových cest
  • podporují úsilí obézníchsnižování tělesné hmotnost;

Zajímavosti:

  • Senzorickou hodnotou a obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci.
  • Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kúrách kuřáků.
  • Vědci z King's College v Londýně zjistili, že denní konzumace borůvek pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o dvacet procent.