Černý rybíz

Rybíz černý je ovocný keř, který rodí malé jedlé bobule s významně vysokým obsahem vitaminu C. Pěstované odrůdy rybízu jsou diploidní a samosprašné.

Rybíz je sklízen v druhé části června do druhé poloviny července. Sklizeň začíná jakmile svazky začínají vykazovat jednotnou barvu (černou). Provádí se pouze jeden sběr, keře jsou zcela sklizeny. Na sklizeň od dozrání je obvykle od 7 do 10 dnů, protože plodenství rybízu visí na keři poměrně pevně několik dní poté, co jsou bobule dobře vybarvené.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vitamíny B6 a B12, vysoký obsah vitaminu C, vitamín D, vitamín E vitamín P, antioxidant

Účinky černého rybízu:

  • Proti artritidě
  • Proti nachlazení a černému kašli
  • Proti průjmů, kurdějím
  • Posiluje žaludek
  • Odolnost proti nachlazení
  • Zvyšuje pružnost cév

 

Zajímavosti:

  • Pití šťávy z černého rybízu působí jako prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům.