Granátové jablko

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod marhaníku granátového (Punica granatum).

Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí. Granátové jablko je až 12 cm velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. 

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: vitamín A, vitamíny B1, B2 a B3, vitamín C, obsahuje cca 77% vody, minerální látky (vápník, hořčík, železo a velké množství sodíků, draslík, a cukrů, organické kyseliny (zej. Kyselinu citrónovou), antioxidant

 

Účinky granátového jablka:

  • Protizánětlivé účinky – pozitivní vliv v prevenci proti: nemoci srdce, cukrovce, obezitě a Alzheimerově chorobě
  • Posiluje imunitní systém
  • Snižuje krevní tlak
  • Pomáhá udržovat v dobé kondici kardiovaskulární systém
  • Zlepšuje trávení
  • Prevenci proti rakovině prostaty u mužů a rakovině prsu u žen

 

Zajímavosti:

  • Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.
  • Celkový počet semenv jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
  • Některé studiu poukazují na to, že má granátové jablko 3x více antioxidantů, než má zelený čaj.