Malina

Malina je plodem (botanicky přesně plodenstvím) rostliny ostružiníku maliníku. Ovoce je složeno z drobných kuliček, peckovic sytě růžové barvy, tvořících známé plody.

Maliny jsou oblíbeným lesním ovocem a jejich použití je velmi široké – malinový sirup, do jogurtů, zmrzliny, může se použít jako přírodní barvivo, dále se setkáme s malinovou příchutí například v pudinku.

 

Zastoupení vitamínů a dalších složek: betakaroten (provitamín A), vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, minerální látky (hořčík, sodík a železo), antioxidant

Účinky maliny:

  • Působí při hořečnatých a zánětlivých onemocnění (zánět průdušek a revma)
  • Zlepšuje zdravotní stav kuřáků a alkoholiků
  • Malinová šťáva se doporučuje jako podpůrný prostředek při nemoci je vhodná hlavně pro děti.
  • Maliny jsou zdrojem biotinu, vitamínu, který je potřebný pro zdravou kůži, vlasy a nehty.

 

Zajímavosti:

  • Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.
  • Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
  • Některé studiu poukazují na to, že má granátové jablko 3x více antioxidantů, než má zelený čaj.